Jack RussellTerrier


FCI - Standard Nr.345
Származás Nagy-Britannia
Patronáló Ausztrália
FCI-fajtacsoport Csoport: 3 Terrier / Szekció: 2
Marmagasság 25 - 30 cm
Súly 1 kg / 5 cm marmagasság

Bepillantás a fajta rövid történetébe
A fajta megalapítója, John (Jack) Russell 1873-ban a Kennel Club egyik alapítótagja volt. Nagy tekintélynek örvendett többek között terrierek kiállítási bírójaként. Már oxfordi tanulmányai alatt beszerezte első terrierjét egy fehér, durva szőrű szukát, jegyekkel a fején, amely a lényegi pontokat tekintve már akkor megfelelt a mai standardnak. standardnak. Jack Russell a legkülönbözőbb keresztezéseket végezte más egyszínű vagy tarka munkaterrierekkel. Tenyészanyagát a közeli vadászkennelekből szerezte be, de hosszabb utakra is vállalkozott, hogy más vidékekről is bevonjon ott honos terriereket a tenyésztésbe, ami akkoriban elég szokatlannak számított. Tenyészcélja mindig is a munkára való alkalmasság volt, a fajta jellegzetes képe csak másodsorban következett. Utólag azt mondhatjuk, Jack Russell tiszteletes nagy érdeme, hogy igyekezett új tenyészanyaghoz jutni, idegen keresztezéseket végeni, és közben mindig egy bizonyos típust követni.
Ezt a Trump nevű szukát tekintik a fajta ősanyjának.
A Carlisle Tack nevű kann Russell tiszteletes terrierjének közvetlen leszármazottja volt.
Halála után a legkülönbözőbb terrierek egy csoportja maradt utána, amelyeket először csak "working terrier"-nek (munkaterriernek) neveztek. A harmincas években kezdték őket "Jack Russell" -ként emlegetni, és ez alatt a név alatt azokat a terriereket értették, amelyet Jack Russell tiszteletes előnyben részesített a többivel szemben. Ezután mindig voltak olyan tenyésztők, akik ennek a terriernek a régi típusához ragaszkodtak. Bár végeztek bekeresztezéseket is, de csak a terrierek munkaképességének javítására. Eközben a jack russell terrier fölénye is megmutatkozott egyes tiszta tenyésztésekkel szemben. Sajnos más fajtákat, például corgie-kat, beagle-ket és bullterriereket is bekereszteztek, de ezek a kisérletek nem jártak sikerrel, mert nem feleltek meg a fajta eredeti típusának, a fajta hírnevének viszont sokat ártottak. Még ma is vannak jack russelnek nevezett kutyák, amelyek egyáltalán nem felelnek meg a fajtának.
A jack russell a második világháború óta növekvő népszerűségnek örvendett szerte Európában, különösen a vadászok és lovasok körében. Az angol Kennel Club 1990. január 22-én ismerte el, és "parson jack russell terrier" név alatt hivatalos ideiglenes standardot publikált. ( Ekkor még nem volt szétválasztva a két változat.) Az FCI aztán 1990. július 2-án döntött az előzetes elfogadásról, a Kennel Club pedig 1999-ben adta az általa elismert egyetlen fajtának a mai nevét, a parson russell terriert. A jack russell FCI általi végleges elismerése 2001. június 4-én történt meg.

Használat
Erős, ellenálló munkaterrier. Gyor, fordulékony különösen föld alatti munkára alkalmas ( róka vadászat).
Összkép
Munkaszerető, élénk fordulékony. Felépítése a gyorsaságot és kitartást szolgálja. A harmónia és a mozgékonyság általános benyomását kelti.
Fontos arányok
A kutya inkább hosszabb, mint magas, téglalap alakú.
A test mélysége a martól a mellkas aljáig, akkora mint a mellsőlábak hossza a könyöktől a földig.
A mellkas kerülete közvetlen a mellső lábak mögött kb. 40- 43 cm-t tesz ki.
Karakter
Fürge mozgású, élénk tekintetű munkaterrier. Kiegyensúlyozott és barátságos. Jellemének köszönhetően a jack russell jó családi kutya. Jól kijön másokkal, szereti a gyerekeket és nagyon hűséges. Nagyon intelligens és kimondottan ravasz, ezért szeretettel, következetesen és lehetőleg előrelátóan kell vele bánni.
Fej
A koponya lapos, mérsékelten széles, a szem felé lassanként elkeskenyedő.
Stop, határozott, de nem túl erősen kiemelt.
Az orr fekete.
A pofa hossza a stop kezdetétől az orráig valamivel rövidebb, mint a stop és a hátsó koponya közti távolság.
Harapása ollós. Ajkak feszesek és feketén pigmentáltak.
A szem kicsi mandulaalakú, viszonylag mélyen ülő, sötét, szenvedélyes és átható kifejezésű.
A fül kicsi, V alakú, gomb vagy előrehajló, a kutya szorosan a fej mellett tartja.
Az arcizomzat jól fejlett
Nyak
Erős és tiszta körvonalú.
Törzs
Derékszögű. Hát egyenes az egész test erős izomzatú. A test hossza kismértékben nagyobb, mint a mar talajtól való távolsága.
A lágyék enyhén ívelt.
Mellkas inkább mély, mint széles, ahol a szegycsont a mar és a föld közötti távolságnál középen helyezkedik el. A mellkasnak két kézzel átérhetőnel kell lennie, kerülete közvetlen a mellső lábak mögött kb 40 - 43 cm. A bordák nem túl erősen boltozatosak.
A farok lehet kupírozott: hossza a testnek megfelelő, kézzel szilárdan meg lehet ragadni. Erős, egyenes, viszonlag magasan tűzött, a kutya mozgás közben magasra tartja. Ha kupírozatlan mérsékelten hosszú, és olyan egyenes, amilyen csak lehet. Hozzájárul a kutya összképének kiegyensúlyozottságához. A tövénél vastag, a vége felé elkeskenyedik.
Mellső lábak egyenesek a könyöktől a lábujjig, előröl és oldalról nézve egyaránt.
Hátsórész erős és izmos, arányosan a vállakhoz. térdizület jól szögelt. hátsó lábak álló helyzetben hátulról nézve párhuzamosak. Mancsok kerekek, nem nagyok lábujjak mérsékelten íveltek.
Mozgás
Egyenes vonalú, kiegyensúlyozott, ruganyos.
Szőrzet
A szőrzet kemény, lesimuló és sűrű. Különböző szőr változatokban fordul elő: lehet sima, durva vagy szúrós (broken-coated) szőrű. A durva szőrű jack russelt évente kétszer trimelni kell, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrszálakat. összességében könnyen gondozható kutya.
Szín
Teljesen fehér vagy túlnyomórészt fehér cserszín, sárga, fekete vagy e színek bármilyen kombinációjú jegyeivel. Előnyben részesítendő, ha a jegyek a fejre és/vagy farokra korlátozódnak.
Méret
Ideális marmagasság: 25 cm-től 30 cm-ig, kanoknál és szukáknál egyaránt.
Súly: A kutya súlyát annyi kilóban határozzák meg, amennyi a marmagasság ötöde.
Hibák
Hibának minősül mind az ami, az előzőekben leírtaktól eltér.